skok nahlavní menu

Úvod » Blog » Praha vs. Brno – souboj o českou Mekku IT

Praha vs. Brno – souboj o českou Mekku IT

23. 6. 2017, 10:43

foto

Mezi Prahou a Brnem panuje odvěká rivalita, projevující se většinou popichováním a vtipkováním na úkor druhé strany. My jsme si však položili zásadní otázku – jak by dopadl souboj mezi metropolí Čech a Moravy z hlediska práce v IT?

Praha i Brno jsou z hlediska práce v IT velmi atraktivními městy. V obou je spousta firem z oboru, což znamená širokou nabídku atraktivních pozic, ze kterých si zájemci o práci mohou vybírat. Které město je však pro práci lepší? Kde jsou vyšší platy? Jsou ajťáci ochotní stěhovat se za prací? Na to a mnohem více se pokusíme najít odpověď v dnešním článku.

Začněme několika statistickými údaji. Dle dat ČSÚ z roku 2015 působí v sektoru ICT v ČR celkem 155 000 lidí. Z toho přibližně 45 000 v Praze a 22 000 v Jihomoravském kraji (data pouze za Brno nejsou dostupná, takže se budeme muset spokojit s tímto). V obou je nejvyšší podíl lidí pracujících v ICT sektoru ze všech krajů v ČR. Konkrétně v Praze se jedná o 7,1 % a v Jihomoravském kraji o 4 % ze všech zaměstnaných osob.

A jak jsou na tom měsíční hrubé mzdy? Průměr v Praze byl před dvěma lety cca 53 000 Kč. V Jihomoravském kraji pak 45 500 Kč. Tyto údaje v podstatě odpovídají tomu, co jsme zjistili za pomoci našeho průzkumu platů, který jsme realizovali na podzim 2016 a zúčastnilo se ho více než 1700 IT specialistů. Výsledky můžete vidět na obrázku níže. Průměr však může být zkreslen platy vysoce postavených manažerů apod. proto je lépe vypovídající medián. Zde má Praha dle ČSÚ 45 000 Kč a JM kraj 41 000 Kč. Z hlediska platů můžeme tedy Prahu považovat za jednoznačného vítěze, což se dalo očekávat. V jihomoravské metropoli však rostou mzdy rychlejším tempem a během několika let by se mohly těm pražským začít přibližovat.


Statistické údaje jsou však jedna věc, ale reálná zkušenost může být úplně jiná. Zeptali jsme se proto několika specialistů pracujících v IT jak v Praze, tak v Brně, aby nám napsali své důvody, proč a které město preferují nebo zda by například byli ochotní se přestěhovat za prací jinam.

Jako důvod, proč lidé zůstávali ať už v Praze nebo v Brně, nejčastěji uváděli osobní a rodinné důvody. Češi jsou všeobecně málo ochotní stěhovat se za prací, a toto to jenom potvrzuje. Zvláště pro lidi, kteří již mají rodinu a jsou zvyklí na „své“ město, je představa stěhování se za prací hodně nereálná. Jako další důvody pak lidé uváděli pracovní kontakty a taky to, že jim vyhovuje samotné město, ve kterém bydlí.

Prahy jako největší výhodu uváděli v prvé řadě peníze – mzdy jsou v Praze vyšší a pro spoustu lidí je to ta hlavní motivace. V dalších odpovědích často zaznívalo to, že Praha má víc možností vyžití, je rušnější a někteří dotázaní vyzdvihovali, že je to prostě hezčí město. Také zaznívalo, že Praha je město západního stylu a spíše než mezi Prahou a Brnem by se rozhodovali mezi Prahou a jiným západním městem.

Naopak u Brna se jako největší výhodu vyzdvihovali klid a relativní malost města, díky čemuž je všechno blízko a snadno dostupné – ať už se jedná o dojíždění do práce nebo bydlení blízko centra a s tím spojená snadná dostupnost různého vyžití. Několik lidí také zdůraznilo kvalitu zdejších škol a širokou nabídku zajímavých pracovních příležitostí. Například Martin W. nám odpověděl: „Praha je na mě moc velká a pro život otravnější. V Brně je vše tak nějak po ruce – sport, jídlo, pivo, kultura. A když to tak řeknu, tak v „pražské kvalitě“ nebo lepší.“

A co by dotázané donutilo přemýšlet o stěhování se za prací? Někteří rovnou napsali, že taková nabídka, která by je přiměla ke stěhování neexistuje. Jiní by takovou možnost zvážili, ale pouze v případě opravdu zajímavé nabídky. Např. Ondřej D. nám napsal: „Nabídka by musela být extrémně finančně nebo profesně zajímavá, ideálně obojí. Např. pokud by se jednalo o firmu jako Apple, Google, FB, Tesla nebo start-up s výrazným inovačním potenciálem v nějaké zajímavé oblasti.“ V podobném duchu se vyjadřovali i ostatní dotázaní. Ondřej Č. k tomu napsal: „Musela by to být extrémně zajímavá práce, především odborně. Něco, co má konkurenci max. v Silicon Valley. A taky by se muselo zásadně zlepšit cestování Praha-Brno.“

Tak, a to je pro dnešek vše. Čekáte nějaký jednoznačný závěr, které město je lepší? Takový bohužel neexistuje, protože každému vyhovuje něco jiného a jak jsme se mohli přesvědčit, i u jednotlivých měst si najde každý jiné výhody. My však můžeme brát jako hlavní pozitivum to, že u nás máme dvě velká centra, kde se IT sektoru daří a každý se může rozhodnout, kam ho to více táhne.

A jak to máte vy? Napište nám do komentářů, které město je pro vás to pravé :).


« Zpět na přehled článků

Názory

Názory ke článku Praha vs. Brno – souboj o českou Mekku IT


VytisknoutNahoru