skok nahlavní menu

Úvod » Blog » Kteří programátoři berou nejvíc?

Kteří programátoři berou nejvíc?

2. 2. 2017, 13:24

foto

Napadlo nás podívat se, jak si stojí jednotliví programátoři z hlediska platu, když vezmeme v úvahu, jaký je jejich hlavní programovací jazyk. Je lepší C# nebo Java? A jak “výnosný” je třeba vývoj pro mobilní platformy? Odpověď se dozvíte v tomto článku.

Po programátorech, zvláště těch kvalitních, je dnes sháňka. To se samozřejmě odráží na jejich platovém ohodnocení a firmy neváhají své lidi dobře zaplatit. Avšak není programátor jako programátor. Každý má jiné zkušenosti, schopnosti, pracuje v rozdílných firmách… Avšak na to se dnes zaměřovat nebudeme. Zaměříme se čistě na rozdělení podle jednotlivých programovacích jazyků.

Vycházet budeme z našeho průzkumu platů, který jsme realizovali v minulém roce. Části výzkumu zaměřené na software development se zúčastnilo více než 1 200 respondentů. V průzkumu jsme se developerů mimo jiné ptali na hrubou mzdu a také na jejich hlavní programovací jazyk, který na momentální pozici používají. A právě z těchto dat budeme vycházet.

Do výsledků jsme zařadili pouze ty jazyky, které zvolilo jako svůj primární alespoň 15 respondentů. U ostatních by již byly výsledky hodně zkreslené. I tak budou data přesnější u nejpoužívanějších jazyků jako je C# nebo Java EE, které se objevily ve více než 200 odpovědích.

Nyní už ale k samotným výsledkům. Jak můžeme vidět, nejlépe ohodnoceni jsou v průměru vývojáři využívající primárně Javascript, jejichž průměrná mzda dosahuje cca 63 tisíc korun. Šedesátitisícovou hranici překračují i programátoři s jazyky C a Java EE. Na opačné straně spektra pak máme PHP, T-SQL a vývoj pro mobilní platformy. I tak je pozitivní, že průměrný plat není v žádném případě nižší, než 40 000 Kč.




Průměry však mohou hodně zkreslovat. Podíváme se proto, jaké je procentní zastoupení jednotlivých platových skupin na celku. Aby byly výsledky co nejpřesnější a nejpřehlednější, uvádíme pouze 6 nejpoužívanějších programovacích jazyků. Každý z nich v průzkumu zvolilo více než 90 respondentů a dohromady tvoří přibližně 80 % všech odpovědí.Jak můžeme pozorovat, výsledky jsou hodně ovlivněny skupinou lidí s platem vyšším než 100 tisíc korun. Zatímco u Javy EE je takto ohodnoceno téměř 15 % programátorů, u PHP, Javy SE a C/C++ není tato platová skupina skoro vůbec zastoupena. Všeobecně ale můžeme říct, že nejlépe jsou na tom opravdu vývojáři, jejichž hlavním jazykem je Javascript. Velmi dobře je na tom i Java EE. Ti, kteří využívají C# jsou pak zastoupeni rovnoměrně ve všech platových rozmezích. Z hlediska mzdy je jednoznačně nejslabší PHP.




Samozřejmě výsledky nelze brát doslova. Vždy záleží také na spoustě dalších faktorů, ne pouze na primárním programovacím jazyku. Zásadní roli hrají schopnosti a zkušenosti programátora, délka praxe, další jazyky, které vývojář ovládá, konkrétní pozice, na které působí a další faktory… Na ty se ale můžeme podívat někdy příště.

Pokud vás výsledky našeho průzkumu zaujaly, přihlaste se k odběru našeho newsletteru, ve kterém se dozvíte spoustu dalších zajímavých informací ze světa práce v IT – například nejnovější trendy v platech, žádané pozice ze strany firem atd.

« Zpět na přehled článků

VytisknoutNahoru